Kas firma jõulupeole peaks saama minna koos kaaslasega?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On käes jõulu- ja aastalõpupidude aeg ning eri ettevõtete ja organisatsioonide poliitika on selle koha pealt erinev, kas peole minnakse koos kaaslasega või ilma. Kindlasti sõltub see teatud määral ka kollektiivi suurusest ja rahalistest võimalustest, ent kuidas oleks õigem nii paari- kui töösuhete seisukohast? 

Paari- ja pereterapeut Küllile Lillestiku sõnul on sellele küsimusele väga raske üheselt vastata, sest kõik sõltub sellest, mis eesmärgiga jõulupidu firmas tähistatakse – kas see on aastakokkuvõtete tegemine, tagasiside andmine või siis ka pereväärtuste tunnustamine.

Lillestik tunnistas, et vähemalt üks suurem firmaüritus aastas on kindlasti oluline kolleegidega sõbrunemise ja vabamas õhkkonnas hea meeskonnavaimu loomise seisukohast. «Me hakkame oma kolleege ikkagi teise pilguga vaatama ja nendega teistmoodi suhtlema, see aitab neid paremini mõista,» rääkis ta, lisades, et kindlasti mõjutab kolleegidega koos veedetud vaba aeg ka rahulolu töökeskonna ja tööga tervikuna. «Töökoht ei anna meile ainult seda, mis on palk ja raha, ta annab meile tööalase identiteedi ja annab ka tunde, et ma kuulun kuhugi.»  

Kui koos kaaslasega firmapeole minnes võib juhtuda, et kolleegidega ehk väga palju ei suheldagi, siis lahenduseks on Lillestiku sõnul see, kui näiteks ühe valdkonna inimesed on organiseeritud koos kaaslastega ühte lauda, kus saadakse ka paaridena omavahel tuttavaks. Ja oma partneri kolleegidega tutvumine võib olla vägagi huvitav!

Samas tunnistas ta, et kui väikesed ettevõtted, kus on näiteks 15 töötajat, saavad seda teha, siis 150 töötajaga ettevõtted tihtipeale mitte. 

Kui firmapeo kutse on siiski rangelt ilma kaaslaseta ja tekitab kodus pingeid, siis Lillestiku sõnul taandub kokkuvõttes kõik sellele, milline on paarisuhe ja kui hea on partnerite omavaheline kontakt. Ta viitas sellele, et nii armukadedus kui ka põhjused armukadeduseks võivad tekkida ka siis, kui peole minnakse koos oma partneriga ning kui sellised põhjused tõepoolest tekivad, on see ilmselt peeglisse vaatamise koht. 

See, et mõne kolleegi või kellegi teise vastu võivad tekkida tunded, ei ole Lillestiku sõnul sugugi ebatavaline. «Maailm on ju toredaid inimesi täis,» tõdes ta. Ent kui peomöllus tõepoolest midagi juhtub, tähendab see nõustaja sõnul, et inimene põgeneb, minnes kergema vastupanu teed, kasutab väljapääsu. «Võib-olla ei ole ta ise veel oma probleemist teadlik ega saa aru, mis tema endaga toimub.»  

«Kui inimesed on otsustanud kasutada väljapääse oma olukorrast ja mitte teha teadlikku tööd sellega, kuidas oma elu paremaks muuta, siis nad selle võimaluse ka leiavad – truudus ei ole juhuse puudus, truudus on ikkagi otsus,» lisas Lillestik. 

Tema sõnul on siinkohal oluline, kui hästi ollakse omaenda vajadustega kursis, kui palju räägitakse neist partneriga, kui palju osatakse teha koostööd, kui keegi tunneb ennast mingil hetkel suhtes kehvemini. 

Ning kui firmapeol peaksid tekkima kiusatused, siis ei tuleks nõustaja sõnul selle põhjal järeldusi teha mitte niivõrd oma suhte kohta, kuivõrd eelkõige iseenda kohta. «Kui palju ma tean ja tunnen iseennast, mida ma olen ehitanud ja loonud, kas ma olen oma vajadustega kursis, kas ma oskan neid väljendada, kas ma oskan midagi oma elus konstruktiivsel viisil muuta, mitte seda lõhkudes – sellest peab lähtuma. Lihtne on muidu panna vastutust oma partnerile, et mul on vale partner.» 

Hea lugeja, mida arvad Sina ja millised on Sinu senised kogemused – kas firma jõulupeole peaks saama abikaasa või elukaaslase kaasa võtta?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles