Vanade nõude uhke uus elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supitirina uus elu.
Supitirina uus elu. Foto: Mairo Pajula

Igas köögis või panipaigas leidub hulganisti nõusid, mida ei raatsi ära visata, aga igapäevast kasutust nendele ka ei leita. Seega ei jää muud üle, kui pea tööle panna ning anda riiulinurgas seisvatele asjadele uus elu.

Jõulude ajal kaetakse söögilaud tunduvalt pidulikumalt kui argipäeval ning siis ei puudu laualt ka elav küünlatuli. Tavaliste küünlajalgade kasutamine iga-aastaselt on muutumas juba rutiiniks, ent samas leidub kindlasti mõni dekoratiivne tühi pudel, mida ei ole raatsitud ära visata. Lisades pudelile juurde veidi glamuuri pitside, pärlite ja ehete näol, saame hoopis huvitavama küünlajala, mis püüab kindlasti tunduvalt rohkem tähelepanu kui kusagilt poest ostetud masstoodang. Kui majapidamises juhtub olema erineva suurusega pudeleid, siis miks mitte kasutada laual mitut ning mida külluslikumalt neid kaunistate, seda enam jagub silmailu.

Väga oluline on siinkohal mainida, et õige värvivalik on erinevate kaunistuste puhul samuti ülitähtis. Dekoratsioonid peavad sobituma interjööriga. Lisaks värvile on tähtis ka õige suuruse valik. Kaunistus ei tohi olla liialt suur, et see laual kõike ümbritsevat varjutama hakkaks. Kõik dekoratsioonid peavad olema sobilikuks aktsendiks tervikule, mitte aga pealetükkivaks osaks vaateväljas.

Foto: Mairo Pajula

Samuti saab ära kasutada näiteks keraamilist supitirinat, mis juba oma olemuselt on ideaalne kaunistuselement toidulaual. Lisades juurde mõõdukalt jõuluhõngu ning rohkelt loovust, saame taas pilkupüüdva lauakaunistuse terveks pikaks pühadeajaks. Ühtlasi saab ära kasutada erinevaid purke, taldrikuid, kausse jne. Mõnikord piisab isegi sellest, kui jõulukuusel kasutamata jäänud kuulid asetada lihtsalt vaagna peale ning ongi jõuluhõngu tuppa toov kaunistus lihtsate vahenditega olemas.

Foto: Mairo Pajula

Käbid talveseadetes

Kui huvi lilleseade vastu on juba piisavalt suur, siis tasub proovida ka mõne vormitöö tegemist. Siinkohal peab meisterdamise käigus pidevalt jälgima, et plaanitud kuju oleks lõpptulemuses selgelt arusaadav. Esimesel korral võib näiteks ümara vormi saavutamine olla parajalt aeganõudev tegevus, kuid ei tasu alla anda, sest seda suurem on rõõm, kui seade saab just niisugune, nagu oli soovitud. Erinevat dekoori võib karkassi peale kleepida või siis traadiga kinni siduda.

Üks hea lahendus on ka pärast jõuluaja lõppu kuulide ja ehete asemel kasutada näiteks käbisid või mõnda muud looduslikku materjali ning ongi tegemist talveseadega ja alles varakevadel panna kaunistus järgmist talve ootama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles